Här är de sju stegen på chefens mognadstrappa:
Ett
1. Opportunisten är egocentrisk, misstrogen, manipulativ och ser mest till sin egen vinning. Ett stort kontrollbehov och uttalad tävlingsinstinkt utmärker den här chefen, som har en tendens att avvisa kritik, förneka skuld och vara hämndlysten. Opportunisten behandlar andra människor som objekt eller konkurrenter och blir sällan långlivad i chefsrollenFör att nå nästa steg behöver opportunisten utveckla sin sociala kompetens, självkännedom och ett mer adekvat beteende i relationer.
Två
2. Diplomaten vill tillhöra gruppen, anpassar sig och försöker vara överordnade till lags. Det är en chef som undviker konflikter, förnekar problem och har svårt att tillrättavisa personal. Har fokus på att få kontroll över sitt eget beteende och ser på sig själv och omvärlden i termer av vi och dem. Här finns mest unga chefer i första linjen. För att nå nästa steg behöver diplomaten bli mer självständig.
Tre
3. Experten vågar säga nej till sin högre chef, har mer fokus på olikhet än likhet och är övertygad om att det finns ett bästa sätt att göra saker. Chefen på det här steget är effektiv, noggrann, högpresterande och vill gärna lära nytt, men tenderar att detaljstyra och anser sig alltid veta bäst. Har svårt att prioritera och delegera men börjar få helhetsperspektiv. För att nå nästa steg behöver experten bli bättre på att planera, fokusera mer på långsiktiga resultat, våga ta risker och lära sig delegera.
Fyra
4. Verkställaren är självständig, kan tillhöra flera grupper samtidigt och har ett helhetsperspektiv som omfattar historien bakåt, nuet och framtiden. Olika åsikter eller sätt att göra saker är inget problem, det är resultatet som gäller. Den här chefen är självkritisk, effektiv och rättvis och kan prioritera, sätta mål och se konsekvenserna. Är villig att ta en del risker för att nå resultat. För att nå nästa steg måste verkställaren börja ifrågasätta uppsatta mål, lära sig se mer långsiktigt och våga vara mer okonventionell.
Fem
5. Individualisten har utvecklat empati och har en psykologisk förståelse av världen. Är analytisk och tänker i flera dimensioner samtidigt, ser till resultat snarare än metod. Är eftertänksam med helikopterperspektiv. Inser att alla spelar olika roller i olika sammanhang. För att nå nästa steg behöver individualisten lära sig välja mellan olika perspektiv. Kan ihop med andra utveckla nya arbetssätt.
Sex
6. Strategen uppskattar det komplicerade i olika människors synsätt, är aktiv i nuet, har lång framförhållning och insikt i sin egen utveckling. Strategen förstår andra människors behov och drivkrafter och kan stödja deras utveckling. Tar inte en befintlig organisation för given, är bra på att delegera och vet att medarbetarna kan växa med ansvar. Detta är en chef som kan spela många roller, åstadkomma organisatoriska och personliga förändringar. För att nå nästa steg behöver strategen utveckla förmågan att förnya sig och sin organisation på ett utmärkande sätt.
Sju
7. Magikern åstadkommer sociala förändringar, integrerar materiell, andlig och social förändring. Den här chefen har förmågan att hantera situationer på olika nivåer samtidigt utan att förlora siktet på långsiktiga mål. Det är en karismatisk och extremt medveten ledare som lever efter höga moraliska normer och ibland har status som guru Martin Luther King, Mahatma Gandhi och Nelson Mandela är några exempel. En av hundra chefer befinner sig på det här steget.Ingrid Askeberg
Artikeln kommer från Chef.se
Källor: "Seven transformations of leadership", Harvard Business Review, april 2005 och Thomas Ekbom, personalutvecklare inom Kriminalvården.
lördag, augusti 30, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar