Bloggen byter färg. Hösten är över oss.
lördag, oktober 18, 2008
Frukt är gott.
Melon har högt GI index. Eller var det vattenmelonen? Jordgubbar är smaskens. Med grädde och söööcker på.
Hållbar linfröolja
http://www.alternativmedicin.se/pro/gla/glanshammar.html
Gå in på länken om ni är intresserade av bra hållbar kallpressad linfröolja. från Glanshammar!
Gå in på länken om ni är intresserade av bra hållbar kallpressad linfröolja. från Glanshammar!
Omega 9
Visste du att det finns Omega 9 också?
Omega-9-fettsyror och var finns de?
Oljesyra är en enkelomättad omega-9-fettsyra som finns speciellt i oliv- och rapsolja.
Essentiella fettsyror är fettsyror som människan måste få genom kosten på samma sätt som vitaminer, eftersom kroppen inte själv kan tillverka dessa byggstenar.Det finns två essentiella fettsyror, alfa-linolensyra och linolsyra. Utifrån dessa har människokroppen förmågan att tillverka alla fettsyror som har en längre kedja av kolatomer och flera dubbelbindningar.
Omega-9-fettsyror och var finns de?
Oljesyra är en enkelomättad omega-9-fettsyra som finns speciellt i oliv- och rapsolja.
Essentiella fettsyror är fettsyror som människan måste få genom kosten på samma sätt som vitaminer, eftersom kroppen inte själv kan tillverka dessa byggstenar.Det finns två essentiella fettsyror, alfa-linolensyra och linolsyra. Utifrån dessa har människokroppen förmågan att tillverka alla fettsyror som har en längre kedja av kolatomer och flera dubbelbindningar.
Rocka fett!
1-2 msk linfrö om dagen är bra. Mer är INTE bra.
Bra och nyttigt fett i avocado.
Det här förklarar ju varför jag är "mullig"....när man läser om mättat fett. Nog blir man mätt alltid. Och tjock. Läs här nedan om vad som är bättre och nyttigare. Men inte godare...
1.För mycket fett gör oss feta men samtidigt behöver vi en del fett för att må bra och vara friska.
2.När det kommer till vår hälsa är det också stor skillnad mellan fett och fett. Mättat fett, t.ex. smör, ökar i övermåtta risken för sjukdomar. Fett med mer fleromättat och enkelomättat fett är nyttigare.
3.Tumregeln är att flytande fett, t.ex. vegetabiliska oljor och fiskolja, ofta är nyttigare.
4.Fett ger kroppen energi och lagras enkelt i kroppen. Lagrat är en energireserv för framtiden, isolerar oss från kyla och skyddar inre organ. Samtidigt går man lätt upp i vikt av fett och övervikt är en stor hälsorisk.
5.Av fett bygger kroppen upp och reparerar celler. Vår hjärna byggs som ett exempel till stor del upp av fett. Fett är nödvändigt för att vi ska kunna ta upp fettlösliga vitaminer och lagra dem.
4.Fett ger kroppen energi och lagras enkelt i kroppen. Lagrat är en energireserv för framtiden, isolerar oss från kyla och skyddar inre organ. Samtidigt går man lätt upp i vikt av fett och övervikt är en stor hälsorisk.
5.Av fett bygger kroppen upp och reparerar celler. Vår hjärna byggs som ett exempel till stor del upp av fett. Fett är nödvändigt för att vi ska kunna ta upp fettlösliga vitaminer och lagra dem.
6.I fett finns fettsyror som kroppen använder för att bygga upp olika livsnödvändiga ämnen.
7. Om vi äter en kost helt utan fett blir vi därför förr eller senare mycket svårt sjuka.
Olika sorters fett:
Fett kan delas in i tre grupper:
Mättat fett.
Enkelomättat fett.
Fleromättat fett.
7. Om vi äter en kost helt utan fett blir vi därför förr eller senare mycket svårt sjuka.
Olika sorters fett:
Fett kan delas in i tre grupper:
Mättat fett.
Enkelomättat fett.
Fleromättat fett.
1.Äter man en kost med för mycket mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
2. En kost med en högre andel av enkelomättat och fleromättat fett tros däremot minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
3. Förutom dessa finns transfetter. Transfetter är ett "konstgjort" fett som inte finns i naturen som tillverkas av vegetabiliska oljor för att få dessa fasta i konsistensen. Transfetter är åtminstone lika onyttigt som mättat fett.
Förvara olja rätt:
1. Olja och fett kan härskna. Det gör att den smakar sämre och gör den skadlig. Det är därför nödvändigt att förvara oljor på rätt sätt:
Mättat fett i maten:
Mättat fett finns i det mycket av i animaliska livsmedel:
Fet mjölk.
Smör och många margariner.
Grädde.
Glass.
Ost, smör.
Korv, bacon m.m.
Kött med fett. Det förekommer också i större mängd i några vegetabiliska oljor:
Kokosolja.
Palmolja.
Omega-3 från fiskolja
Fiskolja innehåller omega-3 fettsyrorna EPA och DHA.
Förvara olja rätt:
1. Olja och fett kan härskna. Det gör att den smakar sämre och gör den skadlig. Det är därför nödvändigt att förvara oljor på rätt sätt:
Mättat fett i maten:
Mättat fett finns i det mycket av i animaliska livsmedel:
Fet mjölk.
Smör och många margariner.
Grädde.
Glass.
Ost, smör.
Korv, bacon m.m.
Kött med fett. Det förekommer också i större mängd i några vegetabiliska oljor:
Kokosolja.
Palmolja.
Omega-3 från fiskolja
Fiskolja innehåller omega-3 fettsyrorna EPA och DHA.
Vegetabiliska oljor innehåller en annan sorts omega-3 som troligen inte har exakt samma effekt på vår hälsa.
Fiskolja och omega-3 Livsmedelsverket menar att högst 10% av vår energi ska komma från mättat fett. Att nå upp till den nivån är inte svårt.
Fiskolja och omega-3 Livsmedelsverket menar att högst 10% av vår energi ska komma från mättat fett. Att nå upp till den nivån är inte svårt.
I genomsnitt kommer runt 15% av vår energi idag från just mättat fett.
Enkelomättat fett:
Enkelomättat fett är nyttigare än mättat fett.
Enkelomättat fett:
Enkelomättat fett är nyttigare än mättat fett.
Det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Det innebär inte att man ska äta massor av enkelomättat fett eftersom man naturligtvis kan gå upp i vikt av det.
Men det är bättre att äta mer enkelomättat fett och mindre mättat fett.
Livsmedelsverket menar att mellan 10% och 15% av vår dagliga energi ska komma från enkelomättat fett.
Enkelomättat fett finns det mycket av i:
Vissa vegetabiliska oljor som bl.a. olivolja och rapsolja.
Oliver.
En del nötter som t.ex. mandel.
Avokado.
Fleromättat fett:
Fleromättat fett är känt därför att det är här vi hittar de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6.
Livsmedelsverket menar att mellan 10% och 15% av vår dagliga energi ska komma från enkelomättat fett.
Enkelomättat fett finns det mycket av i:
Vissa vegetabiliska oljor som bl.a. olivolja och rapsolja.
Oliver.
En del nötter som t.ex. mandel.
Avokado.
Fleromättat fett:
Fleromättat fett är känt därför att det är här vi hittar de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6.
Vår kropp klarar inte av att själv bilda omega-3 och omega-6 och vi behöver därför få dem från kosten.
Utan dem börjar vår kropp att fungera sämre och vissa delar kan inte byggas upp eller repareras.
Fleromättat fett finns bl.a. i:
Fet fisk.
Rapsolja.
Hampolja och solrosolja.
Linfröolja.
Valnötter.
Sesamfrö.
Fleromättat fett finns bl.a. i:
Fet fisk.
Rapsolja.
Hampolja och solrosolja.
Linfröolja.
Valnötter.
Sesamfrö.
Härdat fett:
Härdat fett är en teknik där enkelomättat och fleromättat fett görs om till mättat fett och transfett. Eftersom mättat fett och transfett är mindre nyttigt än enkelomättat och fleromättat är härdat fett också onyttigt.
Härdat fett är en teknik där enkelomättat och fleromättat fett görs om till mättat fett och transfett. Eftersom mättat fett och transfett är mindre nyttigt än enkelomättat och fleromättat är härdat fett också onyttigt.
Vad är Omega-6 bra för?
1.Omega-6 är fettsyror som precis som omega-3 fettsyror är byggstenar till fleromättat fett.
2.Omega-6 är nödvändigt att få i sig av i kosten eftersom kroppen själv inte kan tillverka dem.
3.Balansen mellan omega-3 och omega-6 i kosten är viktigt. Idag äter många en kost mycket omega-6 men lite omega-3.
4.Omega-6 är precis omega-3 en fettsyra som är livsviktig att få i sig av i kosten.
5.Kroppen kan inte själv tillverka omega-6.
6.I en normal svensk kost får man emellertid i sig rikligt och ofta mer än vad som behövs av omega-6 men för lite omega-3.
Den viktiga balansen mellan omega-3 och omega-6:
1.Omega-3 och omega-6 samspelar med varandra och kan ibland ha en "motsatt" verkan.
2.Äter vi för mycket eller för lite av en fettsyra störs samspelet och kroppen kan fungera sämre. 3.Orsaken ligger bl.a. i att hormonliknande ämnen som kallas för eikosanoider tillverkas av fettsyrorna.
4.Eikosanoider påverkar bl.a. inflammationer och immunförsvar, blodtryck, syresättning m.m. 5. Olika eikosanoider kan ha olika verkan på samma funktion och därför blir balansen mellan omega-3 och omega-6 viktig.
6.Kvoten omega-6 / omega-3 ska enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna (2004) ligga på 4/1.
7.Många andra menar att kvoten snarare ska ligga mellan 1/2 och 1.
8.Oavsett vilket äter många idag mycket mer omega-6 än omega-3.
Omega-6 i livsmedel
1.Omega-6 det också mycket av i rött kött.
2.Nötter innehåller normalt en mycket högre andel omega-6 jämfört med omega-3.
3.Ett undantag är valnötter där kvoten omega-6 / omega-3 är 4,65.
4.Färdigmat både köpt på stan och i butik och vissa sorters godis innehåller också ofta stora mängder omega-6 men lite omega-3.
Omega-6 i olja:
1.Majsolja och solrosolja som är två mycket vanliga stekoljor innehåller stora mängder omega-6 men inget eller nästan inget omega-3.
2.Det är med andra ord bättre att använda rapsolja som har en god balans mellan omega-3 och omega-6.
3.Olivolja kan ses som neutral i sammanhanget och tillför andra nyttiga fetter.
4.Linfröolja eller fiskolja kan användas som ett kosttillskott av omega-3 för att kompensera om kosten är dåligt balanserad.
Källa:http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1701
Bygger på information från U.S. Department of Agricultur. Omega-6 / omega-3 definieras som 0 när mängden omega-3 är 0.
2.Omega-6 är nödvändigt att få i sig av i kosten eftersom kroppen själv inte kan tillverka dem.
3.Balansen mellan omega-3 och omega-6 i kosten är viktigt. Idag äter många en kost mycket omega-6 men lite omega-3.
4.Omega-6 är precis omega-3 en fettsyra som är livsviktig att få i sig av i kosten.
5.Kroppen kan inte själv tillverka omega-6.
6.I en normal svensk kost får man emellertid i sig rikligt och ofta mer än vad som behövs av omega-6 men för lite omega-3.
Den viktiga balansen mellan omega-3 och omega-6:
1.Omega-3 och omega-6 samspelar med varandra och kan ibland ha en "motsatt" verkan.
2.Äter vi för mycket eller för lite av en fettsyra störs samspelet och kroppen kan fungera sämre. 3.Orsaken ligger bl.a. i att hormonliknande ämnen som kallas för eikosanoider tillverkas av fettsyrorna.
4.Eikosanoider påverkar bl.a. inflammationer och immunförsvar, blodtryck, syresättning m.m. 5. Olika eikosanoider kan ha olika verkan på samma funktion och därför blir balansen mellan omega-3 och omega-6 viktig.
6.Kvoten omega-6 / omega-3 ska enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna (2004) ligga på 4/1.
7.Många andra menar att kvoten snarare ska ligga mellan 1/2 och 1.
8.Oavsett vilket äter många idag mycket mer omega-6 än omega-3.
Omega-6 i livsmedel
1.Omega-6 det också mycket av i rött kött.
2.Nötter innehåller normalt en mycket högre andel omega-6 jämfört med omega-3.
3.Ett undantag är valnötter där kvoten omega-6 / omega-3 är 4,65.
4.Färdigmat både köpt på stan och i butik och vissa sorters godis innehåller också ofta stora mängder omega-6 men lite omega-3.
Omega-6 i olja:
1.Majsolja och solrosolja som är två mycket vanliga stekoljor innehåller stora mängder omega-6 men inget eller nästan inget omega-3.
2.Det är med andra ord bättre att använda rapsolja som har en god balans mellan omega-3 och omega-6.
3.Olivolja kan ses som neutral i sammanhanget och tillför andra nyttiga fetter.
4.Linfröolja eller fiskolja kan användas som ett kosttillskott av omega-3 för att kompensera om kosten är dåligt balanserad.
Källa:http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1701
Bygger på information från U.S. Department of Agricultur. Omega-6 / omega-3 definieras som 0 när mängden omega-3 är 0.
Omega 3 är bra
Varför ska vi äta omega -3?
Läs om Omega 3 ännu mer här !
Omega 3-fettsyrornas effekt på hälsan är idag väl underbyggd i en lång rad vetenskapliga studier. Ett stort antal studier har gjorts på specifika sjukdomar med jämförelsegrupper.
Hjärnan/ögonen - regelbundet intag av Omega-3-fettsyror skyddar mot bland annat blodproppar, ögonsjukdomar (som gula fläcken-sjukan) och senil demens.
Blod/kärl - Omega 3-fettsyrorna har en triglyceridsänkande effekt, och har inte visat sig förebygga hjärt/kärl-sjukdom (Läkemedelsverkets Behandlingsrekommendation "Förebyggande av aterosklerotisk hjärt-kjärl-sjukdom 3:2006).
Varken Total kolesterol, LDL ("onda kolesterolet") eller HDL ("goda kolesterolet") påverkas av Omega 3-fettsyror.
Leder - minskar symptomen (stelhet, smärta) hos personer med reumatisk artrit.
Hud - Omega 3-fettsyror ger skydd mot huden åt exempelvis personer med pigmentförändringar, torr hud/hårbotten och mjäll. Symptom hos olika former av eksem och hos psoriasis sägs även minskas av regelbundet intag av dessa fettsyror.
Välbefinnande - genom att reglera signalsubstanser och hormonnivåer kan Omega 3-fettsyror vid regelbunden användning lindra och förebygga nedstämdhet och humörsvängningar.
Barn/ungdomar - Tillskott av omega 3-fettsyror har visat sig kunna lindra inlärningssvårigheter, dyslexi, koncentrationssvårigheter och ADHD.
Hur mycket ska man äta?
Det rekommenderade intaget för en vuxen är enligt Livsmedelsverket 1 energiprocent, eller cirka 2 till 3 gram, per dag.
Hur mycket ska man äta?
Det rekommenderade intaget för en vuxen är enligt Livsmedelsverket 1 energiprocent, eller cirka 2 till 3 gram, per dag.
Ett regelbundet intag av till exempel rapsolja, nötter och fet fisk bör kunna täcka detta.
Tre till fyra portioner fet fisk i veckan täcker detta behov.
Kosttillskott och naturläkemedel med omega 3-fettsyror kan köpas när kosten inte räcker till. Kosttillskott är generellt billigare genom lägre beskattning och att årskostnaden för godkännande som naturläkemedel inte krävs. Kostillskott är emellertid inte lika hårt kontrollerade.
Kosttillskott och naturläkemedel med omega 3-fettsyror kan köpas när kosten inte räcker till. Kosttillskott är generellt billigare genom lägre beskattning och att årskostnaden för godkännande som naturläkemedel inte krävs. Kostillskott är emellertid inte lika hårt kontrollerade.
Tillskott av omega-3-fettsyror har inte i vetenskapliga studier visat på några allvarliga risker. Viss försiktighet fordras dock om man samtidigt äter den blodförtunnande medicinen warfarin.
Tecken på brist på Omega 3:
Psykiska tecken på brist av Omega 3 kan vara humörsvängningar, depressioner, koncentrationssvårigheter och inlärningssvårigheter [källa behövs] . Yttre tecken kan vara torr hud och hårbotten, mjäll, eksem, pigmentförändringar i bland annat ansikte (mörka fläckar) samt håravfall .
Tecken på brist på Omega 3:
Psykiska tecken på brist av Omega 3 kan vara humörsvängningar, depressioner, koncentrationssvårigheter och inlärningssvårigheter [källa behövs] . Yttre tecken kan vara torr hud och hårbotten, mjäll, eksem, pigmentförändringar i bland annat ansikte (mörka fläckar) samt håravfall .
Källa: Wikipedia.
WAGNER PÅ TV IKVÄLL!
Nu ska jag blogga lite med Wagner i bakgrunden på TVn.
Rhenguldet
Opera av Richard Wagner. Rhenguldet, del 1. Start för Stockholmsoperans uppsättning av Wagners operasvit "Nibelungens ring", i regi av Staffan Valdemar Holm. I kväll visas prologen och första delen, Rhenguldet. Den handlar om hur allt började, hur guldskatten stals, om jakten genom eld och vatten och om valet mellan kärlek och pengar. I huvudrollerna ses några av världens just nu största Wagnersångare som Terje Stensvold, Katarina Dalayman och Nina Stemme. Dirigent: Gregor Bühl. Scenografi och kostym: Bente Lykke Møller. Tv-regi: Ditte Feuk. Föreställningen fortsätter 21.05 efter Rapport.
LITE WAGNER KANSKE?
Rhenguldet
Opera av Richard Wagner. Rhenguldet, del 1. Start för Stockholmsoperans uppsättning av Wagners operasvit "Nibelungens ring", i regi av Staffan Valdemar Holm. I kväll visas prologen och första delen, Rhenguldet. Den handlar om hur allt började, hur guldskatten stals, om jakten genom eld och vatten och om valet mellan kärlek och pengar. I huvudrollerna ses några av världens just nu största Wagnersångare som Terje Stensvold, Katarina Dalayman och Nina Stemme. Dirigent: Gregor Bühl. Scenografi och kostym: Bente Lykke Møller. Tv-regi: Ditte Feuk. Föreställningen fortsätter 21.05 efter Rapport.
LITE WAGNER KANSKE?
GI mat
Undrar om GI maten gör så att man förlorar lite underhudsfett?
Ska nog prova. Någon gång. Ska bara äta upp sockerkakan först.
Ska nog prova. Någon gång. Ska bara äta upp sockerkakan först.
Dokumentär
En bra och prisbelönt dokumentär om den gamle försvarsministern i USA
Robert McNamara såg jag igårkväll på TV8. Du kan se den här.
En av hans elva lärdomar som filmen bygger på är "Belief and seeing are both often wrong". Man behöver inte gilla krig för att se den här filmen. Tvärtom.
Robert McNamara såg jag igårkväll på TV8. Du kan se den här.
En av hans elva lärdomar som filmen bygger på är "Belief and seeing are both often wrong". Man behöver inte gilla krig för att se den här filmen. Tvärtom.
torsdag, oktober 16, 2008
Vägbulor i Kårstahult
Nerikes Allehanda har en artikel om vägbulor. Snygga gatuingenjören A.L är med och uttalar sig.
The gardinsnoddar
Herreguuuud jag har ju glömt att visa snoddarna jag tjatade om....ganska OK. Det får sitta tills jag flyttar. Det är så fula fönster här så det är svårt att få till det. Undrar om elementskydd skulle vara snyggt? Finns på Rikards, tror jag. Fast sist jag kollade så var de för höga. Men det är fiffigt med elementskydd för det blir en extra liten hylla framför fönstret. Typ.
Nu är jag värd
en promenad med stavar efter att ha städat (lika bra så det blir gjort) och löst div små problem . Hej Hopp. Mot Sherwoodskogen.
onsdag, oktober 15, 2008
PaEi
Enligt ett test på "Starta eget kursen" igår så får jag följande PaEi-profil.
P= Producent 5 p
a= administratör 3p
E= Entreprenör, kreativ 6p
i= social. Se till att alla trivs. 4p
Jag trodde jag var tvärs om . En social adminstratör och inte en kreativ producent. Jag får ta och göra om testet...det är ju knäckande att inte vara så som jag trott mig vara :-).
1+3 = ordning
En billig Billyhylla från det stora företaget och tre (dyrare än hyllan) korgar och vips så har du fått lite mer ordning på mössor, vantar och halsdukar. At last.
tisdag, oktober 14, 2008
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)