fredag, januari 09, 2009

Idag

Börjar jag med den berömda GI- maten.
Man får tydligen äta det mesta utom
pasta, bröd, bakverk, socker, potatis och ris.
Istället ska man fylla tallriken med protein och grönsaker.
Som tur är går det bra med en bit mörk choklad då och då.
Frukosten blir svårast att tänka om.
Frukt är inte bra men det har jag svårt att slopa i det första skedet...
Har en färsk annanas som jag längtar efter att få skära upp
och blanda med annan frukt.
Men jag har rivstartat med en gryta med fläskkött, morötter, paprika, vitlök och broccoli.
Priset jag nu får betala är en värkande bullrande mage.
Broccoli är gott men har man känslig mage så har man.
Ska tydligen gå över ju mer man äter.
"Broccoli är en universalgrönsak. C-vitamin, K-vitamin, antioxidanter, folsyra, kalcium, listan kan göras nästan oändlig på alla nyttigheter den innehåller.
Broccoli skyddar mot cancer, stärker skelettet och gör oss mätta utan att bli feta eftersom den innehåller fibrer. Broccoli är hyfsat billig också, finns fryst som färsk, kan ätas varm, ljummen eller kall och funkar därför bra i matlådan. Broccolin som tillhör gruppen kål, har funnits i flera hundra år i Sydeuropa, till Sverige kom den på 50-talet. Den odlas året runt men vill man köpa svenskt och färskt så har landets broccoliodlare högsäsong under sommaren och hösten.
Färsk broccoli är också knepet som kanske kan få Bush och andra broccolihatare att tina en aning.- Den frysta kan vara lite sladdrig i konsistensen. Ett annat fel många gör är att man kokar broccoli alldeles för länge. Då blir den blöt och geggig. Koka till tuggmotstånd och glöm inte krydda. Då blir broccolin som godast, tipsar Mia Troberg Elonq
Därför ska du äta broccoli
En mängd studier visar att broccoli skyddat mot cancer. Men då bör man äta grönsaken ett par gånger i veckan, minst. Den innehåller antioxidanter som bryter ner de fria radikalerna som kan orsaka cancer. Det är karoteonider (som är antioxidanter) som ger färg åt broccoli och andra färgrika grönsaker och frukter.
En karoteonid som finns i broccoli är betakaroten som kroppen omvandlar till A-vitamin. Färgglada grönsaker är därför nyttigare. Köper du färsk broccoli, köp mörkgröna.
Broccolin är också rik på fibrer, C-vitamin, K-vitamin, folsyra, järn och kalcium.
Broccoli är en bra kalciumkälla för dem som inte dricker eller äter mjölkprodukter.
Fryst eller färsk?
Rent näringsmässigt är det ingen skillnad. Gillar man grönsaker med tuggmotstånd, välj den färska framför den frysta. Ska man mixa broccolin, använda den i soppor eller gratänger, är det mer ekonomiskt att använda fryst.
I wok eller som ensamrätt, satsa på färsk.
Koka aldrig broccoli för länge.
Ångkoka gärna, då behåller du smaken, vitaminerna (mängden C-vitamin halveras om broccolin kokas i vatten) och konsistensen.
Kokar du den färska i vatten, gör det inte längre än 5-8 minuter.
Krydda broccolin. Slunga den i vitlök och olivolja.
Eller woka med ingefära, chili och fisksås. Glöm inte att salta broccolin lite. Toppa med rostade pinjenötter. Använder du broccolin i salladen, tillsätt en god vinigrätt.
Byt ut den näringsfattiga isbergssalladen mot broccoli.
Broccolin ger bättre mättnadskänsla än vattniga grönsaker.
Broccoli kan ge gaser men härda ut, magen vänjer sig.
Soppa, gratänger, wok, sallader... användningsområdena är många. "
Källa http://www.kollega.se/

Inga kommentarer: