Bra och nyttigt fett i avocado.
Det här förklarar ju varför jag är "mullig"....när man läser om mättat fett. Nog blir man mätt alltid. Och tjock. Läs här nedan om vad som är bättre och nyttigare. Men inte godare...
1.För mycket fett gör oss feta men samtidigt behöver vi en del fett för att må bra och vara friska.
2.När det kommer till vår hälsa är det också stor skillnad mellan fett och fett. Mättat fett, t.ex. smör, ökar i övermåtta risken för sjukdomar. Fett med mer fleromättat och enkelomättat fett är nyttigare.
3.Tumregeln är att flytande fett, t.ex. vegetabiliska oljor och fiskolja, ofta är nyttigare.
4.Fett ger kroppen energi och lagras enkelt i kroppen. Lagrat är en energireserv för framtiden, isolerar oss från kyla och skyddar inre organ. Samtidigt går man lätt upp i vikt av fett och övervikt är en stor hälsorisk.
5.Av fett bygger kroppen upp och reparerar celler. Vår hjärna byggs som ett exempel till stor del upp av fett. Fett är nödvändigt för att vi ska kunna ta upp fettlösliga vitaminer och lagra dem.
4.Fett ger kroppen energi och lagras enkelt i kroppen. Lagrat är en energireserv för framtiden, isolerar oss från kyla och skyddar inre organ. Samtidigt går man lätt upp i vikt av fett och övervikt är en stor hälsorisk.
5.Av fett bygger kroppen upp och reparerar celler. Vår hjärna byggs som ett exempel till stor del upp av fett. Fett är nödvändigt för att vi ska kunna ta upp fettlösliga vitaminer och lagra dem.
6.I fett finns fettsyror som kroppen använder för att bygga upp olika livsnödvändiga ämnen.
7. Om vi äter en kost helt utan fett blir vi därför förr eller senare mycket svårt sjuka.
Olika sorters fett:
Fett kan delas in i tre grupper:
Mättat fett.
Enkelomättat fett.
Fleromättat fett.
7. Om vi äter en kost helt utan fett blir vi därför förr eller senare mycket svårt sjuka.
Olika sorters fett:
Fett kan delas in i tre grupper:
Mättat fett.
Enkelomättat fett.
Fleromättat fett.
1.Äter man en kost med för mycket mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
2. En kost med en högre andel av enkelomättat och fleromättat fett tros däremot minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
3. Förutom dessa finns transfetter. Transfetter är ett "konstgjort" fett som inte finns i naturen som tillverkas av vegetabiliska oljor för att få dessa fasta i konsistensen. Transfetter är åtminstone lika onyttigt som mättat fett.
Förvara olja rätt:
1. Olja och fett kan härskna. Det gör att den smakar sämre och gör den skadlig. Det är därför nödvändigt att förvara oljor på rätt sätt:
Mättat fett i maten:
Mättat fett finns i det mycket av i animaliska livsmedel:
Fet mjölk.
Smör och många margariner.
Grädde.
Glass.
Ost, smör.
Korv, bacon m.m.
Kött med fett. Det förekommer också i större mängd i några vegetabiliska oljor:
Kokosolja.
Palmolja.
Omega-3 från fiskolja
Fiskolja innehåller omega-3 fettsyrorna EPA och DHA.
Förvara olja rätt:
1. Olja och fett kan härskna. Det gör att den smakar sämre och gör den skadlig. Det är därför nödvändigt att förvara oljor på rätt sätt:
Mättat fett i maten:
Mättat fett finns i det mycket av i animaliska livsmedel:
Fet mjölk.
Smör och många margariner.
Grädde.
Glass.
Ost, smör.
Korv, bacon m.m.
Kött med fett. Det förekommer också i större mängd i några vegetabiliska oljor:
Kokosolja.
Palmolja.
Omega-3 från fiskolja
Fiskolja innehåller omega-3 fettsyrorna EPA och DHA.
Vegetabiliska oljor innehåller en annan sorts omega-3 som troligen inte har exakt samma effekt på vår hälsa.
Fiskolja och omega-3 Livsmedelsverket menar att högst 10% av vår energi ska komma från mättat fett. Att nå upp till den nivån är inte svårt.
Fiskolja och omega-3 Livsmedelsverket menar att högst 10% av vår energi ska komma från mättat fett. Att nå upp till den nivån är inte svårt.
I genomsnitt kommer runt 15% av vår energi idag från just mättat fett.
Enkelomättat fett:
Enkelomättat fett är nyttigare än mättat fett.
Enkelomättat fett:
Enkelomättat fett är nyttigare än mättat fett.
Det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Det innebär inte att man ska äta massor av enkelomättat fett eftersom man naturligtvis kan gå upp i vikt av det.
Men det är bättre att äta mer enkelomättat fett och mindre mättat fett.
Livsmedelsverket menar att mellan 10% och 15% av vår dagliga energi ska komma från enkelomättat fett.
Enkelomättat fett finns det mycket av i:
Vissa vegetabiliska oljor som bl.a. olivolja och rapsolja.
Oliver.
En del nötter som t.ex. mandel.
Avokado.
Fleromättat fett:
Fleromättat fett är känt därför att det är här vi hittar de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6.
Livsmedelsverket menar att mellan 10% och 15% av vår dagliga energi ska komma från enkelomättat fett.
Enkelomättat fett finns det mycket av i:
Vissa vegetabiliska oljor som bl.a. olivolja och rapsolja.
Oliver.
En del nötter som t.ex. mandel.
Avokado.
Fleromättat fett:
Fleromättat fett är känt därför att det är här vi hittar de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6.
Vår kropp klarar inte av att själv bilda omega-3 och omega-6 och vi behöver därför få dem från kosten.
Utan dem börjar vår kropp att fungera sämre och vissa delar kan inte byggas upp eller repareras.
Fleromättat fett finns bl.a. i:
Fet fisk.
Rapsolja.
Hampolja och solrosolja.
Linfröolja.
Valnötter.
Sesamfrö.
Fleromättat fett finns bl.a. i:
Fet fisk.
Rapsolja.
Hampolja och solrosolja.
Linfröolja.
Valnötter.
Sesamfrö.
Härdat fett:
Härdat fett är en teknik där enkelomättat och fleromättat fett görs om till mättat fett och transfett. Eftersom mättat fett och transfett är mindre nyttigt än enkelomättat och fleromättat är härdat fett också onyttigt.
Härdat fett är en teknik där enkelomättat och fleromättat fett görs om till mättat fett och transfett. Eftersom mättat fett och transfett är mindre nyttigt än enkelomättat och fleromättat är härdat fett också onyttigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar