1.Omega-6 är fettsyror som precis som omega-3 fettsyror är byggstenar till fleromättat fett.
2.Omega-6 är nödvändigt att få i sig av i kosten eftersom kroppen själv inte kan tillverka dem.
3.Balansen mellan omega-3 och omega-6 i kosten är viktigt. Idag äter många en kost mycket omega-6 men lite omega-3.
4.Omega-6 är precis omega-3 en fettsyra som är livsviktig att få i sig av i kosten.
5.Kroppen kan inte själv tillverka omega-6.
6.I en normal svensk kost får man emellertid i sig rikligt och ofta mer än vad som behövs av omega-6 men för lite omega-3.
Den viktiga balansen mellan omega-3 och omega-6:
1.Omega-3 och omega-6 samspelar med varandra och kan ibland ha en "motsatt" verkan.
2.Äter vi för mycket eller för lite av en fettsyra störs samspelet och kroppen kan fungera sämre. 3.Orsaken ligger bl.a. i att hormonliknande ämnen som kallas för eikosanoider tillverkas av fettsyrorna.
4.Eikosanoider påverkar bl.a. inflammationer och immunförsvar, blodtryck, syresättning m.m. 5. Olika eikosanoider kan ha olika verkan på samma funktion och därför blir balansen mellan omega-3 och omega-6 viktig.
6.Kvoten omega-6 / omega-3 ska enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna (2004) ligga på 4/1.
7.Många andra menar att kvoten snarare ska ligga mellan 1/2 och 1.
8.Oavsett vilket äter många idag mycket mer omega-6 än omega-3.
Omega-6 i livsmedel
1.Omega-6 det också mycket av i rött kött.
2.Nötter innehåller normalt en mycket högre andel omega-6 jämfört med omega-3.
3.Ett undantag är valnötter där kvoten omega-6 / omega-3 är 4,65.
4.Färdigmat både köpt på stan och i butik och vissa sorters godis innehåller också ofta stora mängder omega-6 men lite omega-3.
Omega-6 i olja:
1.Majsolja och solrosolja som är två mycket vanliga stekoljor innehåller stora mängder omega-6 men inget eller nästan inget omega-3.
2.Det är med andra ord bättre att använda rapsolja som har en god balans mellan omega-3 och omega-6.
3.Olivolja kan ses som neutral i sammanhanget och tillför andra nyttiga fetter.
4.Linfröolja eller fiskolja kan användas som ett kosttillskott av omega-3 för att kompensera om kosten är dåligt balanserad.
Källa:http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1701
Bygger på information från U.S. Department of Agricultur. Omega-6 / omega-3 definieras som 0 när mängden omega-3 är 0.
lördag, oktober 18, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar